Acest site este inlocuit cu cel de la adresa: www.bisericaharularadgai.ro

This site is discontinued. The new site has no English or Francais version yet but you might find useful info on the Romanian version: www.bisericaharularadgai.ro

 

Scurt istoric al bisericii

  • Bazele bisericii noastre s-au pus în anul 1909, când un grup de credincioşi conduşi de fratele Nica Ilin au format cea de-a cincea biserică baptistă din Arad după Micălaca, biserica maghiară, Şega si Pârneava.
  • La inceput fratii de adunau in casa fratelui Semlecan se pe strada Hatmanul Arbore nr.37. Pionierii Evangheliei în Gai au fost: fr. Erdoş, fr. Vărşăndan, fr.Dontoş si fr.Taşca.
  • Prima clădire a bisericii a fost inaugurată în anul 1923; un fapt demn de amintit este contribuţia baronului Neumann prin donarea cărămizilor şi a credincioşilor ortodocşi prin transportul materialelor de construcţie.
  • În anul 1943 biserica a fost inchisă din ordinul Mareşalului Antonescu (ordin care presupunea închiderea bisericilor neoprotestante) aflat sub regimul fascist, apoi a fost redeschisă în anul 1945 funcţionând pîna în anul 1958 când a fost închisă dinnou din ordinul autorităţilor comuniste. După ultima închidere biserica ar fi trebuit folosită ca şi depozit de cereale al C.A.P.-ului din cartier dar preşedintele său a refuzat folosirea clădirii în acest scop.
  • În anul 1969 un grup de credincioşi recent mutaţi în cartier au înfrunatat ameninţările autorităţilor comuniste, opoziţia comunităţii baptiste responsabilă de zona noastră în acea vreme şi a conducerii de atunci a bisericii Şega pe langă care era arondată şi biserica noastră şi au îceput redeschiderea bisericii. Grupul de iniţiativă pentru redeschiderea bisericii a fost format din : Ilin Nica, Morar Teodor, Catrinta Ioan, Harap Emil si Medrea Simion (acest frate şi-a vândut motocicleta pentru a putea cumpăra 100 de scaune pentru biserică). Pe data de 20.06.1969 un grup de 43 de fraţi şi de surori au hotărât redeschiderea bisericii prin semnături individuale.
  • Prima formaţie infiinţată în bisericii noastre a fost corul mixt dirijat iniţial de fratele Iovin Mihai şi este urmată de orchestră fiind cea de a doua orchestră din oraş şi care s-a reînfiinţat imediat după redeschiderea bisericii. Fanfara a fost înfiinţată în anul 1977.
  • În anii 1991-2005 biserica noastră s-a bucurat de prezenţa familiei Richard&Linda Redding, familie de misionari din Statele Unite ale Americii. Contribuţia acestei familii s-a manifestat(şi nu doar în biserica noastră) în domeniul cuvântului, susţinerii institutului Aron&Hur, susţienrii filialei Mureşul, învăţării limbii engleze şi nu în ultimul rândîn domeniul financiar.